Potrebujeme:
- 400ml mlieka
- 1 vajíčko
- 20g droždia
- 500g polohrubej múky
- 40g práškového cukru
- trochu soli
- cca 250g lekváru
- 250g masla
- niečo na posypanie (mak,granko,orechy,...)
- Preosejeme múku a dáme do nej rozdrobené droždie a vlažné mlieko.
- Necháme trochu vykysnúť a pridáme vajíčko, práškový cukor a trochu soli.
- Všetko necháme vykysnúť.
- Podložku pomúčime a vyvaľkáme cesto asi na hrúbku 1cm.
- Rozvaľkané cetso pokrájame na kocky do ktorých dáme do stredu lekvár.
- Lekvár zabalíme a vznikne gulička s lekvárom v strede.
- Prikrijeme a necháme vykysnúť ešte na podložke.
- Priprávíme si hrniec a napustíme doň trochu vody(aspoň aby zakrilo spodok a ešte trochu viac)
- Na hrniec dáme naparovač alebo gázu a naň položíme buchty a prikryjeme ich pokrievkou.
- Buchty paríme asi 7 minút.
- Dáme rozpustiť maslo a polejeme ho na buchty. Pridáme niečo na posypanie a môžeme začať jesť. Bon appétit !
Typ: Lekvár do plnky musí byť tuhý, lebo ináč by z buchiet vytiekol. Ak však nechcete použiť lekvár, tak do buchiet dajte napríklad čokoládu.